Tuesday, May 1, 2012

POSTIMEES: Mihkel Tomberg: kas reeglite täitmist võib kontrollida vahendeid valimata?

NEGATIIVNE ARTIKKEL
Mihkel Tomberg, Pärnu Vanalinna põhikooli 9. klassi õpilane 


Arvamustoimetus sai kirja õpilaselt, kes kirjeldab koolis läbi viidud karmiilmelist politseireidi ja küsib, kas need peaksid ühes õigusriigis ikka sel viisil toimuma. Postimees küsis kommentaari politseilt. Avaldame nii kirja kui sellele saadud vastuse.



Eesriie tõuseb. Vaatajale avaneb järgmine pilt ühest põhikoolist. Õpetaja seisab rahulikult tahvli juures ning seletab tema ees istuvale klassile midagi tahvli pealt. Õpilastel on raamatud ja vihikud ees lahti, enamik kuulab õpetajat, mõned vaatavad aknast välja, tagumises reas sosistab keegi vaikselt.

Äkki lükatakse klassiruumi uks lahti. Kõigi klassisolijate pilgud pöörduvad uksele. Ruumi astuvad vormiriides inimesed koos koertega. Nad käsutavad kõik õpilased pinkide juurde seisma. Õpilased tõusevad, saamata isegi aru, mis toimub. Vormikandjad kõnnivad läbi klassi ja juhivad koerad õpilaste juurde. Mõned õpilastest käsutatakse välja ja lastakse asjad kaasa võtta. Väljaastunud õpilased käsutatakse näoga seina poole seisma, samal ajal peab nende selja taga valvet mundrimees. 

Täispikkuses artikkel Postimehes! 

Politsei: koolireide tegevad politseinikud pole kurjad, vaid konkreetsed

 Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseinik Karin Uibo selgitab, et koolides läbi viidavate kontrollide eesmärk ongi noori üllatada ning tõredad või kurjad võivad tunduda politseinikud, kes on konkreetsed.

Politsei poolt koolide külastamine ja seal kontrollreidi korraldamine toimub reeglina koolipoolsel initsiatiivil. Palveid koolide külastamiseks on alati rohkem, kui jõutakse neid ellu viia. Seetõttu ei tulda kooli ilma konkreetse eelinfota, sellele eelneb alati vihje või kahtlus, mida tuleb kontrollida. Kahtlused ja võimalik politsei töötaktika ning lähenemine probleemile arutatakse alati enne kooli juhtkonnaga läbi.
Laste jaoks on politseinike klassiruumi sisenemine alati üllatus ja see on ka eesmärk. Politseil on kindel protseduur taoliste kontrollimiste läbiviimseks. Sisenedes klassiruumi selgitatakse, mis täpselt hakkab toimuma. Politsei jagab korraldusi, kas võib oma kohapeal istuda või tuleb püsti tõusta. Kui politseike hääl tundub kurja või tõredana, siis tuleneb see konkreetsusest.

Täispikkuses artikkel Postimehes!