Sunday, November 25, 2012

Politseil on seaduslik õigus Teile valetada!


Negatiivne artikkel!
Oleme saanud kirju kus soovitakse saada selgust teatud situatsioonidele. Põhiline kus politseiametnik väidab ühte, aga reaalsus on teine. Muidugi on inimlik, et ka politseiametnikud eksivad, aga see peaks olema siiski võimalikult limiteeritud võimalustega kus ametnik eksib elementaarsete teadmiste poolest. Toon näite meie lugejalt:

Sõitsin motorolleriga maanteel 90 kiiruse piirang , Politsei mõõtis radariga kiirust ja sõitsin sinna sisse 83kmh +- 3kmh ja mulle koostati protokoll kiiruse ületamise eest  Trahvi sain kiirmenetlusega 20 eurot. Kui protokoll oli koostatud siis küsisin politseiniku käest ,et kas ma nüüd ei saa ARK-is teooria ja sõidu eksamit teha (autojuhiload) ja politseinik vastas mulle sellepeale , et ma saan küll , et roller ja auto on kaks eriasja . olin üsna rahulik . 2 nädalat hiljem läksin ARK-i teooria eksamiks aega kirja panema ja mulle öeldi sealt , "Makske täna trahv ära ja tulge tagasi järgmine aasta samal ajal."

 
See on ehtne näide, kus politseiametnik mõtleb, et ta teab kõike ja isegi kui ei tea, suudab ta loogiliselt võttes seadust lahti seletada. 

Mis on aga antud juhul reaalsus?

”Mopeed on sõiduk, mille sisepõlemismootori töömaht ei ületa 50 cm3 ja valmistajakiirus ei ületa 45 km/h,” ütles Lääne prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juht Sander Peremees.

Tema sõnul sätestab liikluseeskiri, et mopeedi tehnoseisund peab vastama valmistaja nõuetele. Kui valmistaja on mopeedile paigaldanud kiiruspiiriku, siis ei tohi seda omavoliliselt ära võtta. Kui seda siiski tehakse, võib Peremehe kinnitusel järgneda karistusena rahatrahv kuni 40 eurot. ”Sama paragrahvi järgi võib mopeedijuhti karistada ka kiiruse ületamise eest,” lisas Peremees.

Paraku on politseil õigus inimestele valetada. Antud hetkel ametnik eksis, sest liiklusseaduse järgi on ka motoroller/mopeed mootorsõiduk ning see takistab juhilubade saamist.
§ 106. Auto ja mootorratta juhtimisõiguse andmine
 (1) Auto ja mootorratta juhtimisõigus antakse ning esmane juhiluba väljastatakse isikule, kellel:
 1) varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimisõigust või
 2) on mootorratta või traktori juhtimisõigus ja kes soovib omandada täiendavalt auto juhtimisõigust ning
 3) ei ole karistatust käesoleva seaduse §-s 201, 223, 224, 226, § 227 lõigetes 2–4, §-s 234, 236 või 237 sätestatud väärteo eest.

§ 227. Mootorsõidukijuhi poolt lubatud sõidukiiruse ületamine

Ja tulebki tõdeda, et on kurb kui kodanikud lihtsalt ei saa informatsiooni või ei saa õiget informatsiooni inimestelt, kes on kohustatud seda jagama. Isegi kui ei tea, inimlik oleks see kasvõi välja uurida, aga antud juhul oleks kõlvanud liiklusseaduse vaatamisestki (kuna trahviotsus tehti samamoodi antud paragrahvi alt – oleks võinud lihtsalt lugeda)

Samuti tahaksin lisada mida see näitab! See näitab kuidas politseiametnikud lihtsalt õpivad pähe (kirjutavad ülesse) paragrahvi mille alusel trahv välja kirjutada, aga seda lugeda kohe kuidagi kas ei raatsi või ei taha. Kurb, aga antud hetkel on tegu tahtliku trahviotsuse väljakirjutamisega kui robot, mitte kui inimene. Kes aga väitis, et tegu oli inimesega...?