Saturday, September 22, 2012

ÕHTULEHT: "Iga teie sõna võidakse kasutada teie vastu."

Artikkel politseivaatlejast!
Millised on politseiniku, munitsipaalpolitseiniku ja turvamehe ning mundrimeeste tähelepanu alla sattunud kodaniku õigused ning kohustused? 

Netiavarustes levib video, kus end politseivaatlejaks nimetav mees filmib Tallinnas arvatavalt liiklusrikkujaga tegelevaid politseinikke ning kui politseinik filmija eesmärki ja dokumenti küsib, hakkab mees segaselt ehkki enesekindlalt seadusele viidates põhjendusi tooma, miks mitte dokumenti näidata.

"Praegu te rikute seadust," teatab end laiema avalikkuse eest varjav vaatleja.

Politseinik teatab vastu, et vaatleja isik tundub talle kahtlane ja see on piisav põhjus isiku tuvastamiseks. Eriti segaseks läheb olukord siis kui tuleb jutuks, et dokumendi näitamisest keeldumise puhul tuleb filmija viia isiku tuvastamiseks jaoskonda – kas see tähendab, et filmija on kinni peetud või mitte? Ühelt poolt keegi kinni ei hoia, samas ära ei luba politseinik ka minna.


Meeldiv lugemine Õhtulehe veebiportaalis!


On tervitatav, et oleme suutnud "oma asja" laieldasemalt teemaks võtta.

Üldsusele arusaadavamaks tehes, seletan lahti ka antud lõigu:
Nagu politseivaatleja oma blogis tunnistab, soostus ta pärast salvestuse lõppu siiski politseiautosse minema, kus koostati tema käitumise kohta ka protokoll. Samas jääb ta endale kindlaks, et politsei seadusi ei tunne.

Igal inimesel, keda kontrollitakse tänaval, on õigus NÕUDA politseiametnikelt protokolli Sinu kontrollimise detailidest (miks, kus, millal jne). Antud protokoll ongi isikutuvastamise protokoll - MINU NÕUDEL!

Isikut võib tuvastada juhul, kui isik on avaliku korra eest vastutavaks. Ehk ta on rikkunud seadust. Antud juhul, kus kodanik jälgib "watching the watchmen" riigiesindajate tegevust, oli tegu hirmutav politseiametnikele ning läksid vastuollu ka seadustega. Politseiametnik oli teadlik enda filmimisest.

Ja kaebust antud ametniku suhtes esitatud ei ole ja põhjendus on inimlik - teadmatus ei pea olema alati karistatav ja siiralt lootes oleme veendunud, et antud patrull on nüüd teadlikum kuidas ja millal isikut kontrollida võib. Seega töövõit on olemas!

Rääkides töövõidust, tervitame Politsei- ja Piirivalveameti siseveebi lugejaid, kellele on loodud artikkel sisuga "kuidas käituda fotograafiga"!