Sunday, April 1, 2012

Kiirreageerimisüksusele olin kahtlane #vol1


NEGATIIVNE ARTIKKEL

Toon Teieni muutmata kujul avaldus politseile:





Tere!

Pöördun Teie poole arupärimisega seoses ühe vahejuhtumiga, kuna ei tea, kelle poole pöörduda.

Laupäeva õhtul, kella 19:15 paiku, jalutasin mööda viru väravaid Viru Keskuse poole. Lillekioskite juures seisis politseisõiduk. Kuna olen vabakutseline fotograaf, oli mul kaasas fotoaparaat. Tegin politseibussist pilti ning koheselt peatasid mind seal olnud kaks mees politseiametniku.
Esimese asjana kutsusid mind bussi juurde, seejärel nõudsid koheselt dokumenti. Keeldusin dokumendi näitamisest esialgu. Seletasin kohe ka põhjuse – korrakaitseseaduse paragrahv 30, lõige 3,  lubab politseiametnikul kontrollida dokumenti juhul, kui on alust arvata, et mina rikun seadust.

§ 30. Küsitlemine ja dokumentide nõudmine
(3) Korrakaitseorgan võib nõuda isikult dokumentide esitamist, kui on alust arvata, et isikul on ohu väljaselgitamiseks või tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks või julgestatava isiku või objekti ohutuse tagamiseks vajalikke andmeid, ning selle ohu väljaselgitamine, tõrjumine või korrarikkumise kõrvaldamine on küsitleva korrakaitseorgani pädevuses.

 

Sellest seadusest välja ei tehtud ja koheselt hakati mind bussi panema ning jaoskonda viima. Küsisin ametnikelt kohe ka seaduse paragrahvi, mille alusel nad mind kontrollivad. Vastasid ainult, et tavaline kontroll ja neil on õigus seda teha, ilma paragrahvita ja ilma mingi süüdistuseta. Kui kästi kott seljast võtta, haaras ametnik kohe minu kotist ning otsis selle läbi, ilma minu  nõusolekuta.

 

Vältimaks pikka ja põhjuseta ahistamist politseiametnike poolt, otsustasin näidata enda dokumenti. Sama paragrahvi neljas punkt ütleb, et Dokumentide nõudmine ja vastuvõtmine korrakaitseorgani poolt protokollitakse või fikseeritakse korrakaitseorgani üldise asjaajamiskorra kohaselt. Kui dokumentide nõudmine ja nendega tutvumine toimub kohapeal, protokollitakse meede selle kohaldamisele allutatud isiku taotlusel. Sellega oldi nõus, kuni nad juba dokumenti kontrollisid ja siis keeldusid igasugusest protokollist.

 

Küsides ja uurides, mille alusel nad mind kontrollisid, ei saanud ma mingit korraliku põhjust ega seadust, mida ma soovisin teada. Olin nende arvates lihtsalt „kahtlane”, sest pildistasin avalikus kohas (mis on seadusega igati lubatud). Taaskord ähvardati mind jaoskonda viimisega, öeldes, et neil on õigus võtta inimene vahialla 48. tunniks, kui ma ei lõpeta, nende sõnul, targutamist. Ainus mis ma tegin, tahtsin teada seadust ja põhjendust, miks nad mind kontrollivad ja protokolli ei täida.

 

Kuna politsei andmebaas lakkas töötamast, kirjutasid nad ülesse minu nime ja isikukoodi, ja sõitsid edasi väljakutsele.


Sellega seoses sooviksin täiendavat informatsiooni nende politseiametnike poolt esitatud väidetele.

  1. Milline seadus lubab politseiametnikul kontrollida ilma mingisuguse põhjuseta isikut, ähvardades „ründavalt” jaoskonda viia vastupidisel juhul?
  2. Kas paragrahv 30, lõige 3, ei eksisteeri – on vaja põhjust kontrollimiseks?
  3. Kas paragrahv 30, lõige 4, ei eksisteeri – ehk protokolli küsimine, mis on seadudes välja toodud, on lubatav ja miks seda minul keelduti?
  4. Milline seadus annab politseiametnikule loa otsida läbi minu kott, juhul kui seda pole minult küsitud?
  5. Sooviksin teada, juhul kui on võimalik, eile õhtul kella 19:15 paiku patrullis olnud isikute nimesi. Nende patrullauto number oli 3081

Mul ei ole mingit soovi esitada mingisuguseid kaebusi ega tekitada probleeme. Kõigest soovin teada, miks käitub riigiametnik õiguskuulelike kodanikega nii, ja mis annab neile sellise õiguse.


Lisaksin lõppu ka seaduse riigiteatajas.
https://www.riigiteataja.ee/akt/KorS
Suur tänu ja palju edu Teie töös!
Vastust oodates.





Lisaksin lõppu, et KORRAKAITSESEADUS on vastu võetud, kuid ta pole veel jõustunud!!!

  

Korrakaitseseadus on siis jah praegu seaduslikult mitte õigustatud, aga toonitan, et täpselt samasugused lõigud eksisteerivad ka Politsei- ja piirivalve seaduses:

Politsei ja piirivalve seadus – 3. jagu Järelvalve erimeetmed – 1. jaotis Isikuandmete töötlemisega seonduvad järelvalve erimeetmed - § 716 Küsitlemine ja dokumentide nõudmine – lõige (3 ja 4)


(3) Politsei võib nõuda isikult dokumentide esitamist, kui on alust arvata, et isikul on ohu väljaselgitamiseks, tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks või kaitstava isiku või valvatava objekti ohutuse tagamiseks vajalikke andmeid.

(4) Dokumentide nõudmine ja vastuvõtmine korrakaitseorgani poolt protokollitakse või fikseeritakse korrakaitseorgani üldise asjaajamiskorra kohaselt. Kui dokumentide nõudmine ja nendega tutvumine toimub kohapeal, protokollitakse meede selle kohaldamisele allutatud isiku taotlusel.


(https://www.riigiteataja.ee/akt/13249880)


Põhimõtteliselt on küsimus samas asjas, kas teguviis on õigustatud ja seaduslik, sest seaduse lõik on olemas ka praegustes seadustes ja täpselt samasugusena.